Otthonfelújítási támogatás 2024

2024. július 13.
Július elsején startol az Otthonfelújítási pályázat. Éljen Ön is vele, szigetelje, korszerűsítse házát,lakását és takarítson meg 30 % energiát.Kérje ajánlatunkat homlokzati nyílászárókra, hőszigetelő rendszerre, egyéb hőszigetelésekre. Keressék Veszprémben és Győrben is üzletünket. További tudnivalók a részletes tartalomban.
Az otthonfelújítási támogatás és hitel legfontosabb jellemzői:
• A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes hitel
• 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni
• Az otthonfelújítási program Magyarország egész területén elérhető, járásonként eltérő lehet ugyanakkor a támogatás és a hitel aránya
• Energetikai korszerűsítési munkálatokra lehet felhasználni
• A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.

Mekkora lakásfelújítási támogatás igényelhető?
A támogatás és kamatmentes hitel teljes keretösszege 108,24 milliárd forint, melyből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg. Egy családi ház korszerűsítési költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet. A program kihasználásához legalább a költségvetés 14,3 százalékának megfelelő mértékű önerő is szükséges. Ez igaz a maximális 7 millió forint összegű költségvetés esetén, melyhez legalább legalább 1 millió forint önerőre is szükség lesz, a támogatás pedig legfeljebb 6 millió forint lehet.
A lakásfelújítási támogatásból a vissza nem térítendő rész 2,5-3,8 millió forint lehet. A pontos összeg 3 tényezőn múlik:
1. Attól függően, hogy melyik járásban él a család változhat a vissza nem térítendő rész nagysága. A fejlettebb, vagyis magasabb jövedelmű járásokban a támogatási rész kisebb míg a kamatmentes hitel nagyobb részt fog kitenni, vagyis ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 41,34 százaléka lehet. Azon járásoknál, ahol az átlagos jövedelem 75 és 110 százaléka közé esik a vissza nem térítendő támogatás a teljes otthonfelújítási támogatás fele lehet. Míg a szegényebb járásoknál, ahol az átlagos jövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát, a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 58,66 százaléka lehet.
2. Az igénylők jövedelme is lényeges lehet. Azok az igénylők mindenképpen megkapják a szegényebb járásoknál járó vissza nem térítendő támogatási összeget, akik esetében az igazolt bruttó bér átlagosan nem éri el a 399 840 forintot. Míg azok az igénylők mindenképpen a leggazdagabb járásoknál elérhető vissza nem térítendő támogatási összegre lesznek jogosultak, akiknél az igazolt bruttó bér átlagosan meghaladja a 742 560 forintot.
3. A vissza nem térítendő támogatási rész további 5 százalékkal nő a kamatmentes hitel rovására abban az esetben, ha a korszerűsítést követően legalább 40 százalékkal csökken otthonunk energiafelhasználása.
Ez a maximális 6 millió forintos lakásfelújítási támogatás esetén azt jelenti, hogy a vissza nem térítendő rész legfeljebb 3,8 millió forint lehet. Hogyan jöhet ez ki? Ha a legalacsonyabb jövedelmű járásban él az igénylő, vagy jövedelme nem éri el bruttó 399 840 forintot, akkor a vissza nem térítendő rész 3,5 millió forint lehetne. Ha pedig az energiamegtakarítás eléri a 40 százalékot, akkor ez még kiegészül további 300 ezer forint vissza nem térítendő összeggel. Így összességében a vissza nem térítendő rész 3,8 millió forint, míg a kamatmentes hitel 2,2 millió forint lenne.

Mit lehet tudni a kamatmentes kölcsönről?
Az igényelhető 6 millió forint tehát részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll, melyből a kölcsön törlesztésére legfeljebb 10 év áll rendelkezésre.
A 10 évből 24 hónap a rendelkezésre tartási idő, amely egyszer meghosszabbítható 6 hónappal. Ezen 2-2,5 év alatt kell befejezni a korszerűsítési munkálatokat. A korszerűsítés befejezése után indul egy 3 hónapos türelmi időszak, amely alatt még nem kell megkezdeni a kölcsön visszafizetését.
A 10 évből 24 hónap a rendelkezésre tartási idő, amely egyszer meghosszabbítható 6 hónappal. Ezen 2-2,5 év alatt kell befejezni a korszerűsítési munkálatokat. A korszerűsítés befejezése után indul egy 3 hónapos türelmi időszak, amely alatt még nem kell megkezdeni a kölcsön visszafizetését.
A kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet, vagyis nem jegyeznek be jelzálogjogot a kölcsönhöz kapcsolódóan. Ugyanakkor a támogatásból felújított házat nem lehet elidegeníteni - eladni - a kölcsön futamideje alatt.
A hitel előtörlesztéséért nem számítanak fel díjat. Ugyanakkor a megfelelő energiamegtakarítás leigazolása előtt a kölcsön csak teljes egészében - a teljes hitel és vissza nem térítendő támogatás együttesen - törleszthető elő.

Milyen munkálatokra lehet felhasználni az otthonfelújítási támogatást?
A programot kifejezetten családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni, így az alábbi munkálatokra igényelhető:
• a ház szigetelése (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés)
• nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére
• használati melegvízrendszer korszerűsítésére
• gázfűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
Fontos kitétel, hogy a munkálatok esetében meghatároztak fajlagos maximális költséget. Vagyis minden munkálatnál egy fajlagos maximális anyagköltséget és munkadíjat, melyet nem haladhat meg a tényleges költség. Vélhetően ezzel kívánták meggátolni azt, hogy a támogatás érdemben megemelje a felújítási költségeket.
Az otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei
Az ingatlanra vonatkozó feltételek
• Kizárólag 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére lehet felhasználni a kedvezmény.
• A támogatásból és kamatmentes hitelből végzett korszerűsítési munkálatoknak legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie, melyet energetikai tanúsítvánnyal kell alátámasztaniuk a családoknak.
• Az igénylőnek legkésőbb 2024. május elsejétől életvitelszerűen az adott ingatlanban kell laknia. Ez azt jelenti, hogy az igénylő lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének az adott címre kell szólnia. (Ezt lakcímkártyával szükséges igazolni.)
• Az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a házban, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie. (Tulajdoni hányadra vonatkozó minimális elvárás nem ismert.)
Az igénylőkre vonatkozó feltételek
• Az igénylő nagykorú, cselekvőképes személy lehet.
• Rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel.
• Az igénylő magyar állampolgár lehet, vagy olyan EGT tagállam állampolgára, aki már legalább egy éve rendelkezik Magyarországon lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel.
• Jövedelmének el kell bírnia a kölcsön törlesztőrészletét.
• Nem szerepelhet a rossz adósok listáján, más néven KHR lista, BÁR lista.
• Nem lehet a bruttó minimálbért (266 800 Ft) meghaladó adótartozása.
• Nem lehet legalább 60 napja fennálló a bruttó minimálbért (266 800 Ft) elérő közüzemi számla tartozása.
• Az igénylő nem töltheti be a kölcsön lejáratakor a 75. életévét. Ez alól kivételt képez az az eset, ha olyan adóstárs kerül bevonásra a hitelügyletbe, aki megfelel az életkori elvárásnak és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztőrészletét.
A korábbi támogatásokkal ellentétben (mint a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel esetében) nincsen családi állapotra, vagy épp gyermekvállalásra vonatkozó elvárás.
Illetve nincs előírás az igénylők TB jogviszonyára vonatkozóan sem

Milyen dokumentumokra van szükség a támogatás igényléséhez?
• Személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya (A lakcímkártya alapján ellenőrzik, hogy megfelelő-e az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye).
• Munkáltatói jövedelemigazolás.
• Az ingatlan tulajdoni lapja (Szükség lehet használatbavételi engedélyre és térképmásolatra is, amennyiben nem derül ki a tulajdoni lapról, hogy az ingatlan lakóingatlan, vagy az, hogy az épület mikor épült.).
• Nemleges igazolás az adótartozásról.
• Ha az igénylő mellett több tulajdonosa is van a háznak, akkor szükséges valamennyi fél hozzájárulása is.
• Energetikai tanúsítvány az ingatlan eredeti állapotáról. (A munkálatok befejezését követően szükség lesz egy újabb tanúsítványra is, így igazolható az elvárt energiamegtakarítás.)

Mikor indul az új lakásfelújítási támogatás?
A lakásfelújítási pályázat 2024. június 3-án startolhat el, és várhatóan 2025. december 31-ig lehet pályázni. Amennyiben a keretösszeg hamarabb kifogy, akkor a pályázati idő hamarabb lezárulhat. Márpedig erre komoly esély van, a pályázati keretösszeg ugyanis 108,24 milliárd forint, melyből nagyságrendileg 20 ezer ház felújítása finanszírozható meg. Érdemes tehát sietni.
Ez különösen igaz abban az esetben, ha fosszilis tüzelőanyagok felhasználásán alapuló fűtési rendszer korszerűsítésére fordítanánk a támogatást. (Ez jellemzően a gázfűtést takarja.) A teljes keretösszegnek ugyanis legfeljebb a 20 százaléka fordítható erre a célra, ez 21,6 milliárd forintot jelent. Ráadásul a pályázati határidő is szűkebb ebben az esetben, 2024. december 31-ig alá kell írni a szerződést.

Hol lehet igényelni?
A házfelújítási programra várhatóan országszerte, a kereskedelmi bankok lakossági MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Pontjain lehet majd igényelni. Az első információk alapján az otthonfelújítási támogatás az MBH Bank, a Gránit Bank és az OTP Bank országosan mintegy 266 fiókjában működő MFB Pont Plusz helyszínein lesz elérhető.

Mi segíthet az önerő előteremtéséhez?
Ha nem áll rendelkezésre saját megtakarítás, akkor a támogatott hitel igényléséhez lehetőség van más állami támogatás, vagy piaci hitel bevonására is.
A szabadon felhasználható Babaváró hitel 11 millió forintos összegben a fiatal házaspárok segítségére lehet a felújítási költségek, vagy akár a támogatott otthonfelújítási program maximális összegéhez szükséges önerő (1 millió forint) előteremtésében is.

Felújítanád otthonod, de nem vagy jogosult a támogatásra?
Számos család várhatóan nem fog megfelelni az előírásoknak: 1990. december 31. után épült otthonuk, vagy épp társasházi lakásban laknak. De az is elképzelhető, hogy az igénylés benyújtására már kifogy a meghirdetett 108,24 milliárd forintos keretösszeg. (Várhatóan ebből 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg.)
Ebben a helyzetben sem kell lemondanod otthonod modernizálásáról:
1. A kamatmentes Babaváróból például megfinanszírozhatod a munkálatokat.
2. Ha csak pár millió forintra lenne szükséged, akkor ideális lehet az ingatlanfedezet nélküli személyi hitel.
3. Komolyabb munkálatok, nagyobb kölcsönösszeg esetén pedig érdemes megismerkedni a szabad felhasználású jelzáloghitellel, vagy épp a felújítási célú lakáshitellel.
« vissza
Akciók
VELUX árnyékoló akció
2024. július 18.
Válasszon okosan, és spóroljon! Üzletünkben a VELUX árnyékolók most nagy kedvezménnyel vásárolhatók. Zárja ki a meleget, vásároljon tetőablakára külső árnyékolót.
Otthonfelújítási Austrotherm ajánlat
2024. július 17.
Vásároljon min. 120m2 12cm vagy annál vastagabb Grafit reflex szigetelést,min.80m2 16cm vagy annál vastagabb Padlap hőszigetelő elemet, vagy min. 80 m2 12cm vagy annál vastagabb Manzárd Grafit tetőn kívüli szigetelést, és egy 33.000,-Ft-os OBI utalványt kap ajándékba.Időtartam: 2024.06.20-11.30.
Terrán Synus cserép 30% kedvezménnyel
2024. július 17.
Synus cserép akár -30% kedvezménnyel. Synus ColorSystem 339,-Ft/db, Synus Elegant 393,-Ft/db. komplett tetőrendszer vásárlása esetén további kedvezmények. Az ár minimum 4 raklap 1/1-es cserép vásárlása esetén érvényes 2024.07.31-ig.
Leier Belveder térkő teraszra
2024. július 14.
Leier Palais Belveder 40x40 teraszburkoló lap akciós áron.Normál lap 1.800,-Ft/db, Lap egy oldalt élkezelt, kerekített éllel 40x40 5.890,-Ft/db. Lap két oldalt élkezelt,kerekített éllel,40x40 8.100,-Ft/db Leier Piazza szürke térkő 10x20x6 cm 5.350,-Ft/m2. Ajánlatunka a készlet erejéig érvényes.
Otthonfelújítási támogatás 2024
2024. július 13.
Július elsején startol az Otthonfelújítási pályázat. Éljen Ön is vele, szigetelje, korszerűsítse házát,lakását és takarítson meg 30 % energiát.Kérje ajánlatunkat homlokzati nyílászárókra, hőszigetelő rendszerre, egyéb hőszigetelésekre. Keressék Veszprémben és Győrben is üzletünket. További tudnivalók a ...
Austrotherm Grafit Reflex akció
2024. július 13.
AUSTROTHERM szigetelőanyag akciók.GRAFIT Reflex homlokzati szigetelőanyag 6 cm vastagságtól 2024.07.01-07.30-ig akciós árakon.Szigetelési értéke lényegesen (kb. 20 %-kal)jobb, mint a hagyományos EPS anyagoké.
Beltéri ajtó akció
2024. július 12.
Hörmann DuraDecor Huga beltéri ajtók -10% kedvezménnyel 07.30-ig. Gazdag szín és formaválaszték, több méretrend. Az ajtók beépítését is vállaljuk. Tekintse meg veszprémi és győri bemutatótermünket.
Creaton Róna cserép akció
2024. július 10.
CREATON Róna egyenes és ívesvágású cserepek natúr illetve rézvörös színben továbbá Creaton Hortobágy tetőcserép natúr színben akciós áron vásárolhatók raktárról,amíg a készlet tart.
Hörmann Construma akció
2024. június 13.
Lemaradtál a Construmá-ról? Sebaj, még van lehetőséged élni a kivételes kedvezményekkel!Vásárolj szekcionált garázskaput 10%, belső ajtót 10% kedvezménnyel 2024.06.30-ig!Ne késlekedj, nem érdemes kihagyni a lehetőséget! Ajánlatkérésedet küldd a veszprem@triasz.hu / gyor@triasz.hu e-mail címre, vagy gyere el hozzánk ...
ROTO pénzvisszatérítési akció
0000. 00.
Vásároljon ROTO tetőtéri ablakot burkolókerettel, regisztráljon az akciós oldalon, töltse fel számláját, és a ROTO visszautal Önnek páronként bruttó 15.000,-Ft-ot.Az akció 2024.06.17-07.31-ig tart, maximum 4 db Designo R49,R79,R6 vagy R8 ablak vásárlása esetén érvényes.
12345678910
közösségi média
Hirdetés

VELUX

HÖRMANN

Glasroc X

Telefon: +36 88 406-253
E-mail: veszprem@triasz.hu
Twitter
Pinterest
Blogger
Flickr